Expozitia Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere

Expozitia temporara „Basarabia 1812 – 1947. Oameni, locuri, frontiere” poposeste si la Muzeul Bucovinei din Suceava, pana pe 14 aprilie 2013. Expozitia s-a bucurat de succes in randul publicului si in mass media, dupa inaugurarea la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, fiind itinerata in mai multe orase din Republica Moldova – Chisinau, Cimislia, Causeni si Cahul.

 
Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucuresti, la Hanul lui Manuc, tratatul care incheia razboiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexata de Imperiul Tarist. La 200 de ani de la acel moment, expozitia aduce in prim plan, prin intermediul hartilor, documentelor, imaginilor, publicatiilor si obiectelor, principalele trasee diplomatice, evolutia frontierelor si societatii acestei provincii.

 

Principalele subiecte abordate sunt:

  • cartografia istorica a Basarabiei inainte si dupa 1812;
  • anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucuresti din 1812, realipirea sudului Basarabiei in urma Razboiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856);
  • pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat razboiului ruso-romano-turc;
  • unirea Basarabiei cu Romania (1918), tratatul de recunoastere de catre principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul Romaniei (1920), Basarabia in perioada interbelica;
  • ocupatia sovietica din 1940, in urma Pactului Molotov – Ribbentrop si campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941);
  • Conferinta de pace de la Paris 1946-1947;
  • Tratatul de pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate.

 

La realizarea acestei expozitii au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Nationala a Romaniei precum si colectionarii particulari Valentin Mandache, Madalin Ghigeanu, Diana Mandache, Lucretiu Tudoroiu, Cristian Scaiceanu.

Cunoasterea vietii romanilor basarabeni, precum si a peisajului natural si uman al tinutului estic al Moldovei sunt azi mai necesare decat oricand, deoarece una dintre consecintele cele mai dramatice ale stapanirii straine, impuse prin tratatul din 1812, a fost aceea a unui inceput de instrainare artificiala a acelora care traiesc pe cele doua maluri ale Prutului, de ignorare a radacinilor comune de limba, civilizatie si destin.

 

Sursa: www.port.ro

Search