Ipostaze tehnice si Memoria patrimoniului industrial la Muzeul Bucovinei

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National MOLDOVA Iasi anunta expozitiile temporare „Ipostaze tehnice” si „Memoria patrimoniului industrial”, organizate la Muzeul Bucovinei Suceava, in perioada 29 mai – 29 iulie 2013. Vernisajul expozitiilor va avea loc miercuri, 29 mai 2013, ora 13.00, la sediul din strada str. Stefan cel Mare nr. 33, Suceava , judetul Suceava.   

Expozitia „Ipostaze tehnice” propune publicului un parcurs vizual, sonor si temporal ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a tehnicii de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Aceasta evocare poate atinge atat lumea vizitatorului obisnuit, cat si cea a publicului avizat, reliefand priceperea mesterilor artizani si inventivitatea firmelor producatoare de obiecte tehnice. Pornind de la aceste consideratii, expozitia aduce in atentie peste 80 de piese ce acopera majoritatea colectiilor reprezentate la Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”din Iasi, dintre care se disting: automate muzicale, patefoane, gramofoane, ceasuri de buzunar, aparate de fotografiat, telefoane de epoca, masini de scris, radiouri s.a.  

In ansamblu, expozitia itineranta este o invitatie la o calatorie in timpul obiectelor tehnice, conservate si puse in valoare la Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din Iasi, exponate ce pot fi percepute ca vibratii ale sensibilitatii omenesti in efortul gradat al dezvoltarii tehnologice a existentei urbane.  

Expozitia fotodocumentara „Memoria patrimoniului industrial”, realizata in cadrul proiectului eponim finantat de Administratia Fondului Cultural National, prezinta marturii ale rezultatelor cercetarii efectuate pe parcursul a doi ani, in perioada 2006-2008, in judetele Iasi, Vaslui, Bacau si Suceava de catre specialistii Muzeului Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” Iasi in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iasi, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, Muzeul Judetean Botosani, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui si Muzeul Bucovinei Suceava.  

Sunt aduse in atentie, prin intermediul a 22 de panouri, obiective si instalatii tehnologice de mare valoare existente in aria cercetata, in ideea promovarii si sensibilizarii opiniei publice si a factorilor de decizie pentru conservarea, salvarea si valorificarea potentialului turistic din aceasta categorie.  

Informatii suplimentare pot fi obtinute de la dr. Monica Nanescu, muzeograf la Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” Iasi, email: mona_nanescu@yahoo.com.  

Sursa foto: www.suceavalive.ro

Search