Festivalul Internaţional de teatru pentru publicul tânăr – FIPTI 2018

Săptămâna aceasta începe la Iaşi unul dintre evenimentele care fac cinste mare oraşului. Public de pretutindeni este aşteptat la un eveniment cultural de anvergură care promite, de mâine şi până pe 11 octombrie o aventură spectaculoasă..la propriu. Deşi FILIT şi Festivalul Internaţional de Teatru pentru publicul tânăr se suprapun ca perioadă de desfăşurare, asta nu face decât să ofere alternative preţioase publicului de pretutindeni. Şi uite aşa luna octombrie este zâna oraşului care transformă străzile şi sălile mari şi mici în nuclee culturale de adunat oameni de peste mări şi ţări.

Conform Suplimentului de cultură, invitați din 20 de țări de pe cinci continente vor aduce în ediția cu numărul XI a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași formule inedite de artele spectacolului. Din România, şi companiile de stat, dar şi cele independente îşi vor etala atuurile pe scenele pregătite de un festival foarte aşteptat. Multe companii străine sunt pentru prima oară în România, exclusiv la FITPTI, un eveniment declarat de Asociația Europeană a Festivalurilor de la Bruxelles drept „festival remarcabil“, altele revin cu propuneri inedite. Pentru prima oară în România sunt artiști cu spectacole din Suedia, Tunisia, Spania, Vietnam, Italia, Hong Kong, Mozambic, China, Israel, Polonia, toate acestea exclusiv la Iași. Teatru participativ, teatru dans, storytelling, marionete vietnameze pe apă, marionete chinezești, sau chiar fotbal transformat în spectacol, contorsionism, teatru rom feminist, atelier de blogging și multe altele care vor deschide porți imaginare către lumi ficționale în nu mai puțin de 15 spații din întregul oraș. 

Cu un program foarte încărcat, Festivalul Internaţional de Teatru de La Iaşi reuşeşte să facă din oraş o mare sărbătoare a teatrului care adună laolaltă specialişti din întreaga lume.

Copertele Festivalului sunt spectacolele Teatrului ACT București (Stage Dogs, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr.) și Teatrul Odeon București cu spectacolul Svejk, în regia lui Alexandru Dabija; tot aici, cel mai recent spectacol al Gianinei Cărbunariu, Work in Progress (Teatro delle Passioni Modena Italia), un spectacol de teatru documentar despre tinerii lucrători din UE, mulți dintre ei de origine română.

Informații despre programul complet găsiți pe site-ul Teatrului „Luceafărul“, pe conturile de Facebook ale Teatrului și Festivalului și pe Instagram. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului sau de pe platforma bilet.ro. La spectacolele de seară, prețul întreg este 30 lei (elevii, studenții, pensionarii beneficiază de bilete de 10 lei, pe baza unui act doveditor), iar la cele de dimineață, 12 lei.

Search