Marti, 5 februarie, la restaurantul Bucatarasul cel Dibaci s-a desfasurat evenimentul de lansare a proiectului de responsabilitate sociala intitulat „Descopera traditiile culinare romanesti!”. În cadrul evenimentului de lansare a avut loc o prezentare a partenerilor proiectului si a pensiunilor din Bucovina, urmata de o degustare a retetelor traditionale.
Prima reteta bucovineana pregatita în cadrul proiectului se numeste „Varza cu taitei de casa”, a fost preluata din retetarul „RETETELE BUNICULUI – Vol.1″, redactat de Adrian Buzoianu (Chef Buzu) si va putea fi degustata la restaurant, în perioada 4 – 10 februarie 2013, între orele 16 – 21, la pretul promotional de 6 lei.
Pensiunile din Bucovina care au pus la dispozitia proiectului retete traditionale bucovinene, sunt: Cabana Zada, Pensiunea COLLADA si Pensiunea Liliana. Partenerul special al proiectului este site-ul de turism culinar, www.chefbuzu.com.
„Ne bucura interesul manifestat de public pentru retetele bunicilor si speram sa venim in intampinarea tuturor celor care doresc sa guste acele feluri de mancare pe care stramosii nostri le pregateau acasa sau la camp, in functie de perioadele din an: post, sarbatori, primavara, toamna etc. Reteta fiecarei saptamani va putea fi testata, in cadrul localului nostru, la un pret promotional, accesibil tuturor buzunarelor.”, a declarat Nicoleta Dumitrescu, manager restaurantul Bucatarasul cel dibaci.
„Ne-am propus, prin acest proiect de responsabilitate sociala, sa promovam bucataria romaneasca traditionala. Unele retete au diferite influente etnice, altele au denumiri sau ingrediente ciudate dar ele fac parte din traditia zonei din care provin. Este bine ca exista pensiuni care au pastrat aceste retete traditionale si înca le folosesc.”, a declarat Larisa Toader, Managing Director Russenart Communications.
Proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” este derulat de restaurantul Bucatarasul cel dibaci si Russenart Comunications, in perioada februarie – noiembrie 2013 si este sprijinit de 37 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, ecuisine.ro, Descopera Romania, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro,Vacante la tara, VideoGuide, WebArt, Woman TV.
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .
http://www.chefbuzu.com este singurul site din Romania care promoveaza turismul culinar !
Dezvoltat initial ca o platforma online de retete culinare, http://www.chefbuzu.com si-a extins gama de servicii, mergand si in directia turismului culinar.
Astfel, http://www.chefbuzu.com pune la dispozitia proprietarilor de locatii turistice, producatorilor particulari, cofetariilor si patiseriilor servicii de promovare. Datorita serviciilor de inscriere a unitatilor de cazare din Romania si promovarea din perspectiva turismului culinar, site-ul vine si in sprijinul turistilor aflati in cautare de spatii de cazare.
Un retetar! Nu o carte de bucate!
Aceasta carte este unica si speciala prin volumul si calitatea informatiei, fiind, din acest punct de vedere „UN TIMBRU RAR” pentru cei ce apreciaza arta culinara si gastronomia, in comparatie cu ceea ce se gaseste in acest moment pe piata!
Realizarea ei in format PDF se datoreaza, in primul rand deteriorarii in timp a hartiei pe care aceste retete sunt asternute. De aceea, RETETARUL „RETETELE BUNICULUI – Vol.1″ se adreseaza, in primul rand acelora pentru care gatitul, daca nu este deja o afacere, este un mod de viata, un mod in care se exprima fata de cei din jur, pentru cei care gatesc cu si din pasiune.
Cu totii – incepand cu simplii pasionati de gatit si terminand cu profesionistii din domeniu – stim ca SOSUL ESTE REGELE GASTRONOMIEI.
In aceasta brosura – care reprezinta doar o mica parte din cele peste 1000 de retete profesionale pe care le gasiti in primul volum al retetarului „RETETELE BUNICULUI” – veti gasi 55 din cele mai importante retete de sosuri. Sunt retete vechi, ce folosesc ingredientele anilor ’50 – ’60, departe de „E”-urile care au invadat gastronomia actuala!
Brosura „PREPARATE RECI DIN BRANZA, OUA, LEGUME SI CARNE” contine un numar de 85 de retete profesionale, ce se doresc a veni in sprijinul celor pasionati de arta culinara, dar si a bucatarilor profesionisti sau a celor care au afaceri in domeniul alimentatiei publice.
Preparatele reci sunt, de obicei, preparate usoare, ce ar trebui sa reprezinte „prologul” dejunului sau – cu alte cuvinte – sunt accesorii ale unui dejun complet, fara insa a fi obligatorii in alcatuirea acestuia. Retetele contin ingrediente specifice perioadei ( 1940 – 1965 ).
Brosura „PREPARATE RECI DIN VANAT SI PESTE” va aduce o serie de retete inedite, unele chiar usor de preparat, astfel incat sa puteti face fata si celor mai exigenti gurmanzi. Gasiti aici retete precum : – TERINĂ DE CĂPRIOARĂ SAU DIN IEPURE. – PULPĂ DE CĂPRIOARĂ SAU DE MISTREŢ IN ASPIC – CHIFTELE DIN PEŞTE ALB. – FILE DE HERING IN ASPIC. – GHIVECI DE SOMN – PANĂ DE SOMN CU USTUROI sau – PIFTIE DIN CAP DE CRAP SAU ALTE SPECII DE PEŞTE.
Varza cu taitei de casa (reteta pentru 10 portii)
Reteta face parte din proiectul „Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de restaurantul „Bucatarasul cel dibaci” cu sprijinul agentiei de relatii publice, Russenart Communications si este preluata din retetarul „Retetele bunicului”, redactat de Adrian Buzoianu, pe www.chefbuzu.com. Produsul „Varza cu taitei de casa” poate fi degustat la pretul promotional de 6 lei, in perioada 6 – 10 februarie, zilnic, intre orele 16 – 21, la restaurantul Bucatarasul cel dibaci, str. Olteni nr. 3, sector 3, Bucuresti (zona P-ta Unirii – P-ta Sf. Vineri).
Ingrediente
Faina 1,000 kg
Oua 0,200 kg – 4 oua
Varza alba dulce 2,500 kg
Untura 0,250 kg
Piper 0,005 kg
Sare 0,050 kg
Produs finit taitei cu varza: 0,300 kg
Valori nutritive:
– Protide: 16,13
– Lipide: 23,28
– Glucide: 76,60
Valori energetice:
– Calorii: 594,93.
Din faina, oua, apa si sare se pregateste coca de taitei, care apoi se intinde in foi, se lasa sa se zvinte, se ruleaza sul si se taie in fasii subtiri de 1 cm latime. Taiteii se cern si se fierb in apa clocotita cu sare pentru circa 20 minute. Apoi se racesc in apa rece si se strecoara bine.
Varza se toaca marunt, se sareaza, se freaca bine, se stoarce si se caleste in untura incinsa. Dupa ce varza se caleste se adauga taiteii, piperul si se asezoneaza dupa gust. Preparatul se serveste cald.