A început Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”

Astăzi, 13 octombrie, în atmosfera a două vernisaje importante, s-a dat startul celei de-a XXXVI-a ediții a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie. Menținerea tradiției festivalului a implicat muncă, iar despre acest lucru au vorbit inițiatorii și organizatorii. În deschidere și în cuvântul de bun venit, primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a amintit de cît de mult a crescut festivalul de la un an la altul, dar și despre condițiile în care se fac evenimentele culturale în zona Bucovinei.
 
Noutatea acestui an este că festivalul are un nou director în persoana Pr. Vasile  – Liviu Mihăilă, care, după performanța organizării evenimentelor culturale la Fălticeni, a preluat inițiativa de la Gura Humorului.            
Vernisajul expoziției „Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES” a fost realizată de către Alex Giboi, Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Directorul AGERPRES a precizat importanța acestei expoziții și despre faptul că agenția pe care o conduce are parte de o bogăție inestimabilă în ceea ce privește arhiva. Readucerea la viață a imaginilor de zeci de ani este importantă pentru vizualizarea unei istorii recente adevărate, mai ales că în expozițiile care sînt prezentate prin țară, se regăsesc imagini unice cu personalități ale culturii românești care nu au mai apărut nicăieri.                                           

Expoziția artistului Radu Bercea – „Memoria retinei gulagului românesc” –  presupune emoție, durere și realitate de neacceptat a ceea ce a însemnat regimul comunist pentru România, pentru el.                            
La finalul serii a fost prezentat filmul „Reconstituirea”, în prezența actorului Vladimir Găitan, care și-a reamintit cu emoție despre perioada filmărilor și despre ce a însemnat fenomenul la acel moment în România.                                                               

Juriul din acest an este compus din Nicolae Mărgineanu, Ileana Popovici, Andrei Giurgia (director al Festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR) – Iaşi), Manuela Hărăbor,

Elisabeta Bostan (din partea Dacin Sara), Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian (din partea UCIN, președintele juriului).                                                                                                                   
De mâine începe și competiția, iar rezultatele finale vor fi anunțate duminică, la Gala de închidere a ediției.

Intrarea la festival este gratuită.

Search