Regina Maria, ultima dorință – Tatiana Niculescu Bran

Agitația unei perioade cum e cea din decembrie te face ca în luna imediat următoare să găsești prețioase momentele de liniște în bucătării în care nu mai sunt multe vase de spălat și în sufragerii în care mesele nu mai domnesc în mijlocul camerei. Ianuarie a fiecărui început de an vine cu promisiuni mari și planuri îndrăznețe; dar și cu momente de respiro în care o carte ne poate fi companion pentru călătorii departe. Evadări de început de an: cărțile care așteaptă cuminți în biblioteci desprăfuite de sărbători. O recomandare azi, cartea Tatianei Niculescu Bran despre povestea unei inimi regale.

 Despre istoria României învățăm la școală detalii organizate într-o programă la nivel național, gândită în așa fel încât să fie atinse punctele importante ale evenimentelor istorice. Uneori mai întâlnim și câte un profesor pasionat care face din istorie povești cuceritoare, alteori nu. În librării, cărțile de istorie se transformă în cărți de istorii, cu detalii care țin locul, de cele mai multe ori unui profesor râvnit care să povestească spumos despre un eveniment sau altul. Tatiana Niculescu Bran este o astfel de povestitoare, care își documentează temeinic scrierile și pune mult suflet în pagini despre istoria recente a țării noastre.

 ”Regina Maria, ultima dorință” este povestea bunicii regelui Mihai și a dorinței sale din urmă, aceea de a-și păstra inima în locul cel mai drag din viața ei. Un testament clar: inima să îi fie depusă la Balcic, separată astfel de trup, care urma să fie înmormântat la Argeș, prin tradiție locul de înhumare al regilor și reginelor României. A vrut ca partea corpului, văzută la acea vreme drept cea mai nobilă, să-i rămână pentru totdeauna în Dobrogea de Sud (Cadrilater), în perioada interbelică aflată sub administrația țării noastre, Totuși, după destrămarea României Mari, inima suveranei a fost dusă inițial la Bran, mai târziu la Muzeul de Istorie din București și în urmă cu aproape doi ani la Pelișor.

Dorința amintită mai sus, deși astăzi poate părea bizară, era cât se poate de firească pe atunci, cel puțin în familiile regale vest-europene, în care avea o tradiție îndelungată. Inima ajunsese cel mai apreciat organ al alcătuirii omenești, primind un respect deosebit în cultura apuseană a continentului.

”Regina Maria, ultima dorință” este o carte scrisă în stilul special al Tatianei Niculescu Bran care te face să redeschizi cu aviditate file importante din istorie.

Search