Curiozităţi despre celebrităţi literare

Universul cărţilor aproape că poate fi perceput ca fiind infinit. Se scrie mult, se citeşte, poate mai puţin decât se scrie, dar nu e o concluzie stabilită de studii de specialitate, există mari biblioteci ale lumii, şi mici biblioteci în casele oamenilor. Cărţile fac parte din viaţa noastră încă de când nu ştim să citim. Dacă stai o clipă să te gândeşti e greu să identifici vreun moment din viaţă în care cărţile nu contează. Zic univers infinit şi pentru că numărul de perspective prin care orizontul cărţilor se impune ca unul central, este imens, de nenumărat. În culisele cărţilor şi astăzi cu informaţii pentru curioşi:

    Una dintre cele mai scumpe cărți din lume este considerată Codexul Leicester care aparține lui Leonardo da Vinci. Tema sa principală o reprezintă apa, conținând studii și desene spectaculoase privind curenții și vârtejurile. O parte considerabilă este dedicată și astronomiei. Mai mult decât atât, acest Codex este scris invers, adică pentru a fi în stare să-l citești trebuie să folosești o oglindă. Bill Gates a cumpărat cartea în 1994 cu prețul de 30.8 milioane de dolari.

 Biblia ocupă, fără îndoială, primul loc printre cele mai citite cărți din lume. Tirajul total este de șase miliarde de exemplare. Pe locul doi, cu doar 820 de milioane de exemplare vândute, se situează cartea Citate ale Președintelui Mao Ze-Dong, iar locul al treilea îi aparține lui J.R.R. Tolkien cu Stăpânul Inelelor.

   În bibliotecile publice din Europa Medievală cărțile erau legate de rafturi cu ajutorul unor lanțuri din fier. Aceste lanțuri erau suficient de lungi pentru a lua cartea de pe raft și a o citi, dar nu destul de lungi pentru a scoate cartea în afara bibliotecii. Această practică a fost prelungită până în secolul al 18-lea din cauza valorii mari a cărților.

  Cel mai renumit hoț de cărți este Stephen Blumberg care a furat mai mult de 23.000 de cărți rare din 268 de biblioteci. Pentru a-și crea colecția, care se estimeaza la circa 20 de milioane de dolari, Blumberg apela la cele mai ingenioase metode de a pătrunde în biblioteci. Uneori se strecura prin sistemul de ventilare a clădirii ori chiar și prin puțul ascensorului.

    Cărţi legate în lanţuri, furate, scrise pe furiş sau în extazuri dionisiace, subiect de pus temelia omenirii şi civilizaţiei, de neratat, în fiecare vineri la „Liber după patru”.

Search