FILIT: Adelin Petrișor

Festivalul Internaţional pentru Literatură şi Traduceri din Iaşi, aflat la a şasea ediţie, e în febra ultimei săptămâni înainte de lansare. Pe 3 octombrie se promite startul unui adevărat maraton cultural pe străzi încărcate de istorie în locuri pregătite special să spună poveşti care să conteze. Fericită alegere denumirile Casa Poeziei, Casa FILIT sau Casa Fantasy, de unde şi tot sentimentul unei anume familiarităţi cu acestea, ca într-o mare casă unde se întâmplă marile întâlniri.

         Liber după patru a ales să vă prezinte în aceste săptămâni premergătoare evenimentului, cât mai în detaliu, dintre autorii invitaţi; cu menţiunea că toţi au parte de portofolii întregi cu premii prestigioase şi prezenţe marcante în locuri pe care nici nu le.am visat. Unul dintre ei, un nume foarte cunoscut căruia îi poţi atribui uşor şi un chip. Cu o puternică prezenţă în presa şi televiziunea românească, Adelin Petrişor are un nume… de-l reţii uşor.

         Adelin Petrisor, buzoian de loc, este în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din ţara noastră. După anii 1985 a lucrat la Tele 7abc şi la Televiziunea Naţională Română, iar în perioada 1999-2008 a fost redactor la Antena 1, unde s-a afirmat prin reportajele exclusive realizate în zone de conflict: Irak, Liban, Afganistan şi Albania. Timp de 1 an a fost reporter special la Realitatea TV, iar din septembrie 2010 este colaborator al TVR.

         În timpul ofensivei americane din Irak, in anul 2003, a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad şi este deocamdată singurul jurnalist român care a zburat cu avioane supersonice militare. În anul 2007, Adelin Petrişor a publicat la Editura Humanitas un album de fotografie intitulat „Corespondent de război”. În acel an a fost prezent şi la Iaşi într-o lansare oficială a volumului. Alte titluri ce-i poarta semnătura sunt: „Coreea de Nord, un lagar cât o ţară”, „Războaiele mele şi Ţara cu un singur gras”, toate trei apărute la editura Polirom.

         Pentru activitatea sa deosebită, Petrişor a primit cinci premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din Romania, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj în 2007 şi Premiul pentru documentar politic, decernat în anul 2009.

         În 2012, alături de Cătălin Popescu a format prima echipă TV din România căreia i s-a permis accesul în Coreea de Nord, după 1989. În urma acestei experienţe a apărut „Ţara cu un singur gras” care prezintă vizita la Phenian a celor doi jurnalişti, prin care au încercat să surprindă cât mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord. Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte Adelin Petrişor a participat la International Photography Awards, unde a câştigat premiul la secţiunea „Editorial Non-Pro” şi s-a numărat printre finaliştii secţiunii „Discovery of the year”.

         Adelin Petrişor vine săptămâna aceasta la Iaşi, în cadrul întâlnirilor „Serile FILIT”, cu discutii pe tema „Reportajul literar românesc” la Sala Mare a Teatrului Naţional, duminică pe 7 octombrie de la ora 18:00.

Search